Kosmonosy - kultura


Hlavní stránka - Osvětová beseda - Výroční zprávy
Výroční zpráva 2012

Výroční zpráva 2012

Osvětová beseda je občanské sdružení, registrované na ministerstvu vnitra, má  14 členů.  Není to běžný spolek. Členové Osvětové besedy se obětavě snaží ve svém volném čase připravovat a nabízet různé kulturní akce pro občany v našem městě, bohužel obětavost a nadšení členů Osvětové besedy v dnešní době nestačí, jsou třeba i finanční prostředky. Členové OB tuto práci nevykonávají pro sebe, ale pro  občany a pro podporu kulturního a společenského života ve městě a pro propagaci města. Chceme  přiblížit živou kulturu mimo tradiční stálé  scény, obohatit kulturní život v našem  městě. Pro tyto akce se snažíme získat finanční prostředky z různých zdrojů. Získali jsme dotaci od Města Kosmonosy, dále jsme předložili žádost o grant z Fondu kultury Středočeského kraje, bohužel náš projekt nebyl Středočeským krajem přijat a dotaci jsme nedostali. Dále získáváme finanční prostředky ze vstupného na jednotlivé akce. Výše finančních prostředků takto získaných je omezená a z toho vycházíme i při výběru pořadů a umělců. Nebyl by problém pozvat přední umělce, ale jejich honoráře jsou nad naše finanční možnosti, návštěvnost často závisí i na počasí. Některé akce, které zajišžujeme např. Vernisáže a výstavy v Loretě, Mikulášské setkání seniorů, Vánoční akce v Loretě jsou bez vybírání vstupného, ale mají smysl v tom, že zatraktivňují náš architektonický skvost Kosmonos - Loretu, rozšiřují možnosti prohlídek v Loretě po dobu návštěvnické sezony  čtyřmi obměňovanými výstavami. Pokud se jedná o setkání seniorů, alespoň 1 x ročně, snažíme se nabídnout starším možnost setkání a popovídání se známými, ale také s vedením města. Je to  nabídka pro starší občany možnost se setkávat s vrstevníky. Jinde tuto funkci zastávají kluby seniorů, ten v našem městě chybí. Zpřístupnění  Lorety o vánoční akci v tomto prostoru nabízí občanům se zastavit v krásném a romantickém prostředí i před vánočními svátky. Nabídka kulturních akcí pro občany je různorodá, mění se v rúzných ročních obdobích. Stále nás trápí problém prostoru pro zázemí i kulturní akce. Jsme rádi, že se podařilo umístit cenné zařízení, které OB používá při akcích, jako jsou reflektory, dataprojektor, promítačky, ozvučovací zařízení v severním křídle vedle kanceláře školní jídelny a že se dá tento prostor uzamknout. Chybí prostory – klubovna, kterou by členové OB mohli využívat ke své činnosti, případně k různým jednáním. Dnes toto musíme řešit v bytě členů OB nebo v hospodě, bez zázemí.  Jsme rádi, že ředitel školy nám umožní po vyučování použít některé prostory, kde můžeme vytvořit zázemí pro společenské kulturní akce. Pro cestopisné přednášky využíváme klubovnu hasičské zbrojnice.

Když se ohlédneme za akcemi uplynulého roku, je to pěkná řádka akcí – celkem 44, které  členové Osvětové besedy připravili pro občany našeho města.


CYKLUS  ZAJÍMAVOSTÍ  PRO  OBČANY  2012

První akcí letošního roku byl cyklus historických přednášek, který  Osvětová  beseda  připravila  již devátým  rokem. Účastníci cyklu se zajímají o historické souvislosti, ale také pikantnosti z našich dějin. Akce vždy probíhá v zimním období a během roku se lidé ptají,  zda   cyklus bude mít pokračování i v příštím roce.

Jednotlivé  přednášky

  1.  17.1. 2012 - PhDr. Karel  Herčík   :  Spolkový a politický život  v Ml. Boleslavi  1860 - 2010
  2.  24.1. 2012 - PhDr. Jana  Volfová  :  Jan Nepomucký
  3.  31.1. 2012 - Mgr.Jiří Bartoš PhD. :  Templáři, křižáci a zednáři
  4.  7.2. 2012-  Mgr.Jiří Senohrábek:   Divadlo v Mladé Boleslavi od 19. stol.  po rok  1989
  5. 14. 2. 2012 - Phdr. Karel Herčík    :  Mladá Boleslav jako posádkové město
  6.  21.2. 2012 - Mgr.Jiří Senohrábek:   Kdo byl největší Čech
  7.  28.2. 2012 - PhDr. Jana  Volfová :   Jan Hus
  8.  6.3. 2012 - Mgr.Jiří Bartoš PhD.:   Bohuslav Balbín o Mladoboleslavsku  
  9.  13.3. 2012 - PhDr. Luděk Beneš :   Významné osobnosti města MB, regionu -jejich osudy
   10.  20. 3. 2012-  Mgr. Pavel Sosnovec:  Život ve středověku -člověk a životní potřeby

Společný výlet na závěr cyklu přednášek v sobotu 21. dubna  2012
Nejprve jsme  navštívili zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, dále areál Lorety v Chlumci nad Cidlinou, kde je umístěno pěkné muzeum. Zastavili jsme se v Libici nad Cidlinou, kde je Slavníkovské hradiště a rodiště sv. Vojtěcha, patrona České země. Potom jsme navštívili  Poděbrady, užili jsme si odpoledne v lázeňském městě. Někteří zájemci  využili projížďky lodí  do Nymburka a zpět. Cstou domů jsme se zastavíili v Křinci, kde  jsme si prohlédli zámek. Jedná se o zámek, který dlouhá léta byl uzavřen a chátral, nyní se postupně opravuje. Účastníci byli spokojeni a i počasí nám přálo.

CESTOPISNÉ  PŘEDNÁŠKY  2012

Cestopisné přednášky probíhají v klubovně hasičské zbrojnice a jsou spojené s promítáním fotografií, případně filmů jednotlivých cestovatelů. Návštěvníci si prohlédnou zajímavá a exotická místa v různých světadílech.

Jarní cyklus cestopisných přednášek v klubovně hasičské zbrojnice
1.  čtvrtek    2. února     Martina Hlaváčová : Papua tajemná a neznámá
2.  čtvrtek  16. února     Radka  Tkačíková : Mexiko -Mayské chrámy, hory, moře ,džungle
3.  čtvrtek  23. února     MUDr. Filip Žákovský :  Indonesie
4.  čtvrtek   1. března    RNDr. Václav Petříček : Přírodní a kulturní exotika jižní Afriky

Podzimní  cyklus cestopisných přednášek v klubovně hasičské zbrojnice
1.  čtvrtek  8. 11.   RNDr. Václav Petříček : Křižácké hrady v Evropě od Palestiny po Čechy
2.  čtvrtek  15.11.  Monika Měrotská :  Subsaharská Afrika a Haity – jak Česko pomáhá
3.  čtvrtek  22.11.  Josef Jeřábek:  Plavba Středozemním mořem (Janov, Barcelona,     
                              Madeira, Tenerife,  Lanzarote,   Malaga,   Civitavecchia, Janov)
4. čtvrtek   29.11.  MUDr. Martin Vedral :  Kambodžou a Vietnamem na kole


KONCERTY V  ZRCADLOVÉM   SÁLE   ZÁMKU

1.  čtvrtek  9. února 2012  v  19.00 hod.  v zrcadlovém sále zámku koncert  „Večer světových melodií“  Gabriela Jelínková – soprán, Věra Bauerová - klavír
2.  čtvrtek   22. března  2012 v  19.15 hod. v zrcadlovém sále zámku koncert souboru BOHEMIA TRIO -  koncert  společně s Kruhem přátel hudby Mladá Boleslav

3. čtvrtek   1. listopadu  2012 v 19.00   v zrcadlovém sále zámku koncert Michaly Břízové   „Večer šansonů“ “

4. čtvrtek 6.prosince  2012 v 19.00   v zrcadlovém sále zámku  adventní koncert Musica Dolce vita – z děl českých mistrů. Tento koncert pořádalo město Kosmonosy a Osvětová beseda zajišťovala vše organizačně.  

5.úterý 26. prosince 2012 v 16.00 hodin v zrcadlovém sále zámku vánoční koncert  folkové skupiny Amnis, který pořádala Osvětová beseda ve spolupráci s Jednotou bratrskou z Mladé Boleslavi. Návštěvníci si mohli společně zazpívat vánoční koledy.  


SLAVNOSTNÍ VERNISÁŽE  VÝSTAV  V   LORETĚ

Loreta bývá během návštěvní sezony  otevřena vždy od čtvrtka do soboty 12 -17 hodin,  v neděli 10-17 hodin. Osvětová beseda připravuje během roku čtyři výstavy současných umělců  z regionu i širšího okolí se slavnostními vernisážemi. Součástí bývá kulturní program a nechybí ani občerstvení. Tyto akce přispívají k zatraktivnění krásného prostředí Lorety mezi občany našeho města a širšího okolí, k propagaci města. Lákají k častějším návštěvám architektonického skvostu Kosmonos.

Loreta  -   čtvrtek   29. 3. 2012 v 17.00  – slavnostní zahájení návštěvní  sezony v Loretě
                 a vernisáž první výstavy   (do 6. 5.)   výstava obrazů Zděnka Vrby
                  výstava „ Dovedné ruce členek Českého svazu žen“  - 29.3. - 1.4. 2012
Slavnostně zahájily mažoretky Sokola Kosmonosy pod vedením Mirky Hamršmídové-Čežíkové.. Potom vystoupila hudební skupina Altis.
Loreta  -  čtvrtek  10. 5. 2012 v 17.00 hodin   vernisáž  druhé  výstavy  (trvá do 24. 6.)
                          výstava obrazů  Ludmily Sezemské Vystoupil dětský pěvecký sbor Jitřenka ze základní školy Kosmonosy pod vedením Mgr. Jiřiny Fejfušové a Elišky Štěpánové.
Loreta  -  čtvrtek   28. 6.  2012  v 17. 00 hod. vernisáž třetí výstavy   (trvá do 9. 9.)
                výstava obrazů Jaroslava Najmana. Vystoupila hudební skupna Fair play Grass.
Loreta -   Slavnostní zahájení Dnů evropského kulturního dědictví 2012 v Kosmonosích
               čtvrtek   13.  9. 2012  v  17.00 hodin  a vernisáž čtvrté výstavy v Loretě     
              „Rudolf Kalvach –  Umění, život a nemoc.     Vídeň, Terst, Kosmonosy   Vystoupil Mladoboleslavský žesťový soubor a hostem byl  senátor a historik  PhDr. Jaromír Jermář.
Rudolf  Kalvach  (1883 – 1932)  je  osmdesát  let  po   své smrti  znovuobjeveným výtvarným umělcem, přinejmenším evropského formátu. Osud ho zavál ke konci života do Kosmonos do Psychiatrické léčebny. Výstava  ukázala především jeho podivuhodný životní příběh, ovlivněný chorobou a zasazený do mnohonárodního  kontextu staré monarchie.   ( trvá do 31.10.)


            
ZÁMECKÉ KULTURNÍ   LETO  2012  V  KOSMONOSÍCH

Osvětová beseda Kosmonosy již po deváté  připravila přehlídku  divadelních představení ochotnických souborů z okolí  na nově opraveném   nádvoří zámku v Kosmonosích. Návštěvníkům nabízíme živou kulturu,  zážitky v romantickém prostředí nádvoří zámku, které obohatit kulturní život ve městě nevšedními zážitky. Tato akce byla finančně podpořena  Městem Kosmonosy a sponzory,  ale může se uskutečnit zejména díky obětavosti a nadšení členů Osvětové besedy.
Nabídli jsme celkem devět  divadelních  představení, rozdělených na dvě části. V červnu se uskuteční tři představení a v druhé části -  koncem srpna a začátkem září se uskuteční ještě šest představení. Nabídka zahrnula představení pro různé věkové kategorie, pohádku pro děti s rodiči, představení pro mladší děti ze školy a mateřské školy  a několik večerních představení.  V případech nepříznivého  počasí se představení uskutečnilo v krytém vestibulu zámku. který nabízí návštěvníkům trochu jinou atmosféru s  kouzlem nasvětleného prostoru.


Jednotlivá představení:
                  
1.  úterý  12. 6. v  17.00        „POHÁDKA Z MECHU A KAPRADÍ“  Václav Čtvrtek
                                                Nezávislá divadelní společnost BOUDA Holé Vrchy
                                                představení pro děti s rodiči
2.  úterý   12. 6. v 19.30         „PLUKOVNÍK“  František Xaver Svoboda
                                                Nezávislá divadelní společnost BOUDA Holé Vrcvhy
3. čtvrtek  21. 6.v 19.30       „DĚDEČEK ANEB MUSÍME TAM VŠICHNI..." Jaroslav  Koloděj
                                               Divadelní  soubor  Tyl Mnichovo Hradiště
4.  čtvrtek  23.8. v 19.30      „NOC S CASANOVOU“  Federico Inclán     
                                               Divadelní soubor  Dobrovít  Dobrovice
5. čtvrtek   30.8. v  19.30     „VELKÁ  ZEBRA"  Jean-Jacques Bricaire
                                               Divadelní  sdružení Tyl Bakov nad Jizerou  
6. čtvrtek  6. 9.  v  19.30      "MUŽI VE ZBRANI" T. Pratchett, S. Briggs
                                               Divadýlko na dlani  Mladá Boleslav               
7. pátek    7. 9.  v 10.15        "PRINCEZNA NA HRÁŠKU"  dramatizace Adolfa Tomana
                                               Divadelní spolek Jiří Poděbrady          
                                               představení pro školu a mateřskou školu
8. úterý  11. 9.  v   9.00        „LUCERNA – BOJ O LÍPU“ na motivy Aloise Jiráska
                                               Nezávislá divadelní společnost BOUDA Holé Vrcvhy
                                               představení pro školu – starší žáci
 9. úterý  11. 9. v  19. 30      "VRAŽDA s.r.o.,  KONKURZ “ Jaroslava Jenčíková
                                              Divadlo poezie Jarky Jenčíkové  Mladá Boleslav


DNY EVROPSKÉHO  KULTURNÍHO  DĚDICTVÍ 2012

V Kosmonosích probíhají každoročně Dny evropského dědictví  již od samého počátku, po roce 1991. Tehdy se při této příležitosti mimořádně otvírala zchátralá Loreta, zanedbaný zámek, aby se občané mohli podívat do míst, kam nebyl žádný přístup. Je třeba připomenout, že  již  v době minulé, v osmdesátých letech minulého století  z iniciativy Osvětové besedy  se v Kosmonosích  v září pravidelně konaly Dny památkové péče, které měly občanům a odborné veřejnosti  přiblížit četné historické památky v Kosmonosích, zejména jejich alarmující stav. Připojení se ke Dnům evropského dědictví se stalo v Kosmonosích již dlouholetou tradicí. Dny evropského dědictví  pravidelně a obětavě zajišťovali členové   Osvětové besedy, později ve spolupráci s členy Muzejního spolku a za finanční podpory Města Kosmonosy. Návštěvníci mají možnost posoudit, jak se postupně daří městu opravovat  tyto krásné památky, chloubu města a zachránit je pro budoucí generace. V každém roce je určeno národní téma DED, letos bylo téma   „Mladí památkám.
Slavnostní zahájení  Dnů evropského kulturního dědictví 2012 v Kosmonosích -Loreta
 čtvrtek   13.  9. 2012  v  17.00 hodin  a vernisáž čtvrté výstavy v Loretě     
 „Rudolf Kalvach –  Umění, život a nemoc.     Vídeň, Terst, Kosmonosy.   

V hale zámku Kosmonosy byla v těchto dnech výstava ke 150. výročí založení Sokola,  také      se zaměřením na naše město. Vznikla ve spolupráci OB a Muzejního spolku. Po vernisáži výstavy se uskutečnilo na nádvoří zámku  divadelní představení  souboru HEČ při Městském klubu seniorů v Mladé Boleslavi. Hra autorky Heleny Červené „Dobré srdce paní Barbory - staré obrázky boleslavské“    přibližuje život jedné neobyčejné ženy z Mladé Boleslavi ve              2. polovině 19. století – Barbory Hoblové, která se také zasloužila o založení ženského odboru Sokola v Mladé Boleslavi.

   
PŘEDVÁNOČNÍ    SETKÁNÍ   SENIORŮ

V úterý  11. 12.  2012   se uskutečnilo  předvánoční setkání seniorů Kosmonos  v jídelně zámku.  V kulturním programu vystoupill dětský pěvecký sbor Jitřenka ze Základní školy Kosmonosy. Děti předaly seniorům vlastnoručně vyrobená přáníčka. Potom se představily nejmenší mažoretky jako andílci a čertíci. Za pomoci členek Českého svazu žen bylo připraveno občerstvení pro seniory. K příjemné atmosféře přispěl i pozvaný harmonikář. Mezi seniory přišel i starosta města Miroslav Vaněk a nový redaktor Kosmonoského zpravodaje Tomáš Ježek. Smyslem akce bylo nabídnout seniorům  možnost se v předvánočním čase setkat se známými, popovídat si, zavzpomínat, pobavit se. Oproti minulým letům počet seniorů, kteří navštívili tuto akci vzrostl.


VÁNOČNÍ   AKCE  V  LORETĚ   21.  PROSINCE   2012

Ve slavnostně nasvětlené Loretě se se uskutečnila vánoční akce. Návštěvníci se zaposlouchali do koled v podání Mladboleslavského žesťového souboru, což byl v krásném prostoru kaple sv. Martina  velmi působivý zážitek. S koledami se také představil Dětský pěvecký sbor Jitřenka ze Základní školy v Kosmonosích pod vedením Mgr. Jiřiny Fejfušové a Elišky Štěpánové.  Hezkou atmosféru doplnilo ženské  čtyřtrio Pěveckého sboru Boleslav s vánočními písněmi.  Ve vánočně vyzdobené kapli sv. Martina si návštěvníci mohli vychutnat  při punči, grogu   a cukroví  předvánoční pohodu.


Účast na akcích OB v roce 2012  - celkem bylo připraveno 48  akcí
Cestopisné přednášky  8 x ročně   cca 304 osob     
Cyklus zajímavostí pro občany – 10 přednášek      437 osob
Společný výlet    - 51 osob                                                  
Zámecké kulturní léto 2011 celkem     -  1 181  diváků
Vernisáže v Loretě – 4 x výstava  - vernisáž  cca 420 osob,
návštěvníci výstav jsou současně návštěvníky Lorety
DED  cca 220  osob
Koncerty v zrcadlovém sále zámku   326 osob
Mikulášské  setkání seniorů – 78 osob
vánoční   koncert v zámku   - 132 osob
Vánoční akce  v Loretě –   cca 86 osob                
celkem  3 235   návštěvníků