Kosmonosy - kultura


Hlavní stránka - Osvětová beseda - Výroční zprávy
Výroční zpráva 2015

Výroční zpráva 2015

Osvětová beseda nabízí občanům živou kulturu a tím podporuje společenský život ve městě, sounáležitost občanů ke svému městu, propaguje naše město v regionu. Připravuje pro občany rozmanité kulturní akce, nabízí občanům příležitost k setkávání, což je zejména pro starší občany velice důležité. Nabídka kulturních pořadů je pestrá a mohou z ní vybírat občané různých věkových kategorií, včetně dětí a mládeže. Nabízí vzdělávání prostřednictvím řady poutavých, zábavných forem. Tyto akce jsou realizovány s finanční podporou města, na vstupném se podílejí návštěvníci, OB několikrát získala dotace z Fondu kultury Středočeského kraje z přijatých projektů, někdy i sponzorské dary. Členky Osvětové besedy vykonávají tuto práci zdarma, ve svém volném čase, s velikou obětavostí. Při přípravě akcí vkládají členky do toho srdečnost, laskavost, pečlivost, náročnost, což oceňují jak návštěvníci, ale i účinkující, kterým se u nás velice líbí a chtějí se znovu vracet. Když se ohlédneme za akcemi uplynulého roku, je to pěkná řádka akcí – celkem 50, které členové Osvětové besedy připravili pro občany našeho města. V roce 2015 Osvětová beseda slavila 150 let nepřetržité dobrovolné činnosti v oblasti kultury a zábavy v našem městě.
V roce 2015 se Osvětová beseda Kosmonosy zaregistrovala podle Nového občanského zákonáku jako zapsaný spolek, je vedena u Městského soudu v Praze ve spolkovém rejstříku se všemi náležitostmi. Byly upraveny stávající stanovy Osvětové besedy dle nových požadavků.

CYKLUS ZAJÍMAVOSTÍ PRO OBČANY 2015
Třináctým rokem již tradičně Osvětová beseda Kosmonosy připravuje pro občany cyklus přednášek, besed v období konce ledna – března 2015. Smyslem této akce je přiblížit občanům nové a zajímavé informace z různých oblastí života, historie a setkávat se. Přednášky se týkají kultury, historie naší země, historie našeho města a okolí. Nabízí setkání se zajímavými osobnostmi. Tento cyklus byl týdenní, vždy v úterý od 15.30 -17.00 hodin v jídelně v zámku. Obsahoval deset přednášek. Témata jednotlivých přednášek
1. 20. 1. 2015 - PhDr. Karel Herčík : Válečné události na Mladoboleslavsku
2. 27. 1. 2015 - PhDr. Jana Volfová : Habsburkové
3. 3. 2. 2015 –Mgr.Jiří Bartoš PhD. : Příběh kampanely (vyprávění o italské stopě v Českých zemích v době renesance a baroka)
4. 10. 2. 2015- Mgr. Jiří Senohrábek : Stopy významných aristokratů Mladoboleslavska v českých národních dějinách
5. 17. 2. 2015 - Mgr. Jiří Bartoš PhD. : Kosmonosští páni v politice
6. 24. 2. 2015 - Mgr. Kateř.Jeníčková : Venkovská architektura na Mladoboleslavsku
7. 3. 3. 2015- PhDr. Jana Volfová : Velká Morava, Cyril a Metoděj, počátky křešťanství
8. 10. 3. 2015 - Mgr. Jiří Bartoš PhD. : Kavalírská cesta Humprechta Jana Černína (nevšední osudy českého šlechtice v korespondenci s matkou)
9. 17. 3. 2015 - Mgr. Jiří Bartoš PhD. : Přes Alpy a Pyreneje (kavalírská cesta po Evropě v unikátních denících Heřmana Jakuba Černína)
10. 24. 3. 2015- PhDr. Karel Herčík : Poslední dny a hodiny druhé světové války na Mladoboleslavsku
Součástí tohoto cyklu přednášek byly na závěr dva výlety pro účastníky za historickými památkami. Jeden výlet se uskutečnil v sobotu 25. dubna 2015 a navštívili jsme historické město Litomyšl při oslavách Litomyšl – lázně ducha 2015. Druhý výlet se uskutečnil v neděli 13. září a navštívili jsme zámek Zákupy, dále muzeum výroby karnevalových masek v Zákupech, potom v Kravařích Víseckou rychtu, největší roubenou stavbu v Čechách, kde je umístěno muzeum lidové architektury. Na závěr jsme navštívili středověké město Úštěk, vyhlášené jako památková rezervace. Tato akce se opět setkala se zájmem našich občanů a přinesla jim příjemné zážitky a spoustu zajímavých informací.

KONCERTY V ZRCADLOVÉM SÁLE ZÁMKU 2015
Během roku se uskutečnilo v zrcadlovém sále zámku 6 koncertů. Zrcadlový sál má krásnou akustiku, prostředí zrcadlového sálu je nádherné, atmosféra při koncertech je působivá. Všichni umělci, kteří v zrcadlovém sále vystupují, jsou nadšeni. Osvětová beseda s finanční podporou města se snaží během roku několika koncerty zpřístupnit zrcadlový sál návštěvníkům a nabídnout jim koncerty různorodého žánru.
Koncerty v zrcadlovém sále zámku
1. čtvrtek 22. ledna v 19.00 – Koncert italského tenoristy Giancarla Ruggieriho
2. čtvrtek 5. února od 19.15 – společně s KPH Jan Ostrý flétna, Silvie Ježková - klavír
3. úterý 3. března v 19.00 - monodramatický pořad Commedia finita o Emě  Destinnové a beseda s autorkou Viktorií Hradskou
4. čtvrtek 9. dubna od 19. 00 –Folkový koncert - Pavlína Jíšová, Adéla Jonášová,Autorské písničky matky a dcery
5 úterý 13. října v 19.00 hod - Harantova pouť do Svaté země dramatický pořada s  hudbou a zpěvem
6. čtvrtek 26. listopadu v 19.00-Galakoncert k 10. výročí Musica Dolce Vita
7.čtvrtek 17. prosince v 19.00 vánoční koncert Československé komorní duo

OSLAVY 150 LET OSVĚTOVÉ BESEDY KOSMONOSY
Tato slavnostní akce „OSVĚTOVÁ BESEDA KOSMONOSY -150 LET NEPŘETRŽITÉ ČINNOSTI“ se uskutečnila v zrcadlovém sále zámku ve čtvrtek 23. dubna 2015 od 18.00 hodin. Připomenuli jsme si si bohatou historii nejprve Občanské besedy, později Osvětové besedy od roku 1865 do současnosti. V hudebně – divadelní dramatizaci autora Jiřího Bartoše- Sturce „Kaplička, aneb z dějin besedy“ se představil divadelní soubor Chronobadlo a komorní soubor Cumdecore. Součástí akce byla i výstavka z fotografií a dokumentů za uplynulých 150 let Osvětové besedy v přísálí před zrcadlovým sálem. Akce se zúčastnilo celkem 120 návštěvníků, ale také čestných hostů, novinářů. Osvětová beseda v roce 2015 si připoměla již 150 let nepřetržité činnosti skupiny občanů v oblasti kultury a společenského života v našem městě. Nejprve vznikla v roce 1865 Čtenářská beseda, po roce byla přejmenována na Občanskou besedu a ta konečně po roce 1945 na současnou Osvětovou besedu. Při založení jako Občanská beseda si dala do vínku osvětu - vzdělávání, knihovnu a zábavu. Po celou dobu je ústředním motivem činnosti vzdělávání prostřednictvím řady poutavých, zábavných forem. Nepřetržitě po celou dobu připravuje pro občany nejen našeho města rozmanité kulturní akce. Nabídka kulturních pořadů je pestrá a mohou z ní vybírat občané různých věkových kategorií, včetně dětí a mládeže. Tyto akce jsou realizovány s finanční podporou města, na vstupném se podílejí návštěvníci, OB několikrát získala dotace z Fondu kultury Středočeského kraje z přijatých projektů, někdy i sponzorské dary. Členky Osvětové besedy vykonávají tuto práci zdarma, ve svém volném čase, s velikou obětavostí a patří jim za to poděkování. Osvětová beseda nabízí občanům živou kulturu a tím podporuje společenský život ve městě, sounáležitost občanů ke svému městu, propaguje naše město v regionu. V současné době je již jen málo míst, kde působí Osvětové besedy. Během roku připraví OB téměř 50 akcí, na které přijde okolo 3 500 návštěvníků. Některé akce Osvětové besedy jsou již tradiční. Cyklus zajímavostí – deset historických přednášek, cestopisné přednášky, několik koncertů vážné hudby v krásném prostředí zrcadlového sálu zámku, Zámecké kulturní léto na nádvoří zámku s deseti divadelními představeními ochotnických souborů z regionu, v Loretě každoročně čtyři výstavy současných výtvarníků včetně slavnostních vernisáží, program ke Dnům evropského kulturního dědictví, akce k Mezinárodnímu dni seniorů, Mikulášské setkání seniorů, vánoční akce v Loretě a další. Informace o jednotlivých akcích naleznete v Kosmonoském zpravodaji, na webových stránkách města, dále na www.kosmonosy-kultura.eu, na vývěsce OB na náměstí, v Loretě, knihovně.

Přikládáme článek historika PhDr. Karla Herčíka
OSVĚTOVÁ BESEDA SLAVILA
Více než stovka návštěvníků zaplnila ve čtvrtek 23. dubna zrcadlový sál kosmonoského zámku, aby si připomněla 150. výročí bývalé Čtenářské besedy, posléze Občanské besedy, a nyní Osvětové besedy. K slavnému výročí směřovaly i zdravice zástupce vedení města, místostarosty Martina Macouna, vzpomínalo se na dlouholetého předsedu pana učitele Josefa Pažouta, vystoupila dlouholetá předsedkyně paní Blanka Nazarová, autorka pěkné publikace o kulturním a společenském životě ve městě, a slovo dostala i současná předsedkyně paní Milada Remešová, pod jejímž vedením Osvětová bededa složená ze samých žen vyvíjí činnost nyní.
Pak již následoval kulturní program, jehož protagonistou byl historik a umělec Jiří Bartoš Sturc. Pořad skvěle moderoval, složil texty i hudbu k řadě písní pro doprovodný hudební program skupiny Cumdecore a vytvořil i dramatizaci příběhu „Kaplička, aneb z dějin besedy“, kterou předvedl soubor Chronobadlo a v níž hrál Jiří Bartoš Šturc hlavní roli a dokonce i jednu ženskou roli. Vkusné a zábavné dialogy, výborné výkony včech aktérů a úžasná atmosféra v nádherném prostředí zámeckého sálu umocňovaly skvělý kulturní zážitek, který si posluchači odnášeli.
Město Kosmonosy může být na svou Osvětovou besedu právem hrdé a dělá dobře, že její činnost podporuje. Kosmonosy vešly do podvědomí veřejnosti jako kulturní město a je dobře, že svůj věhlas nestaví jen na tradicích – první gymnázium v regionu či vzácných stavebních památkách, ale na bohaté současné kulturní nabídce, kvalitních přednáškách, tématických akcích, výstavách, koncertech, divadelních představeních či výletech. Osvětová beseda je prostě pilířem kulturního dění ve městě a její pořady svou kvalitou a nabídkou přesahují hranice města a mají celkově regionální charakter.
PhDr. Karel Herčík, historik

CESTOPISNÉ PŘEDNÁŠKY 2015
Cestopisné přednášky byly pořádány v roce 2015 ve dvou částech – jarní a podzimní cyklus cestopisných přednášek. Přednášky se konaly v klubovně hasičské zbrojnice, vždy ve čtvrtek v 18.00 hodin.. V jarní části byly čtyři přednášky, v podzimní části také čtyři přednášky.
Jarní cyklus cestopisných přednášek v klubovně hasičské zbrojnice
1. čtvrtek 12. února 2015 - Radka Tkáčíková : Divokým Kurdistánem a na západ do Istanbulu, Turecko
2. čtvrtek 19. února 2015 - RNDr. Václav Petříček : Transylvánie –historický multikulturní stát v Evropě
3. čtvrtek 26. února 2015 -MUDr. Martin Vedral : Uganda
4. čtvrtek 5. březen 2015 – Monika a Jirka Vackovi : Barma, země tisíců pagod
Podzimní cyklus cestopisných přednášek v klubovně hasičské zbrojnice
1. čtvrtek 22. 10. 2015 MUDr. Filip Žákovský : Peru
2. čtvrtek 5. 11. 2015 Mgr. Přemysl Siřínek : Řím - věčné město ve světle času
3. čtvrtek 12. 11. 2015 RNDr. Václav Petříček : Kuriózní státní útvary v Evropě
4. čtvrtek 19. 11. 2015 Filmové kroniky Kosmonos z 80. let – 1. a 2. díl - podívejte se s námi
Promítání Filmových kronik Kosmonos, starých kolem 40 let z různých kulturních a společenských akcí života v našem městě se setkalo s velikým zájmeme návštěvníků. Mnozí poznávali sebe, své děti a známe před těmi 40 lety. Návštěvníkům se líbí poznávat cizí a vzdálené země, kam se sami nemohou podívat.

SLAVNOSTNÍ VERNISÁŽE VÝSTAV V LORETĚ
Vernisáže v Loretě - mají již dlouholetou tradici. Uvádějí vždy novou výstavu umění regionálních umělců ve výstavních prostorách v podzemí kaple sv. Martina.
První vernisáž a Slavnostní zahájení turistické sezony pro rok 2015 byla ve čtvrtek 2. dubna v 17.00 hodin . Během vernisáže několikrát vystoupil Mladoboleslavský žesťový soubor, představily se nejmenší mažoretky Poměnky Sokola Kosmonosy. Byla zahájena první výstava - výstava fotografii Františka Laudáta – Loudání krajinou od Českého ráje po Šumavu.
Druhá vernisáž proběhla 14. 5. 2015 v 17.00 na zahájení výstavy Boženy Klavíkové – Keramické obrazy a jiné práce. Během vernisáže a po ní vystoupila bluegrassová hudební skupina Flastr. Třetí vernisáž proběhla 28. 6. 2015 v 17.00 hodin, na zahájení výstavy Dany Klímové – Obrazy a šperky. Současně se představila mladá malířka Kateřina Hejdová. V ambitech Lorety byly vystaveny velkoformátové kresby na plátně dětí z Mateřské školy Kosmonosy, které se umístily na prvním místě v soutěži mateřských škol v Ml. Boleslavi. V hudebním vystoupení diváci mohli shlédnout houslistu Františka Lamače s krásnými známými skladbami. Tyto vernisáže a pravidelné výstavy zatraktivňují Loretu, návštěvníci se mohou vracet do těchto prostor několikrát do roka, jsou místem setkávání občanů, zájemců ze širokého okolí o umění. Vstupné se na vernisážích nevybírá, ale výstavy přispívají ke zvýšené návštěvnosti v Loretě.

ZÁMECKÉ KULTURNÍ LETO 2014 V KOSMONOSÍCH
Zámecké kulturní léto v Kosmonosích se stalo již tradicí. Divadelní přehlídka ochotnických souborů na nádvoří zámku, které připravuje Osvětová beseda, trvají již jedenáct let. Během těchto let se nám postupně podařilo získat technické vybavení z dotace z Fondu kultury Středočeského kraje. Toto vybavení se dá využít i pro jiné akce. Smyslem je obohatit kulturní život ve městě, nabízet živou kulturu v krásném prostředí nádvoří zámku, a je to velice příjemná atmosféra. Je připraveno jedenáct divadelních představeních, rozdělených na dvě části. Součástí Zámeckého léta byly i dva koncerty na nádvoří zámku. V červnu se uskutečnily čtyři představení a v druhé části - koncem srpna a začátkem září se uskutečnilo ještě sedm divadelních představení a dva koncerty. Naše nabídka představeních pro různé věkové kategorie, pohádku pro děti s rodiči, představení pro mladší děti ze školy a mateřské školy, představení pro starší žáky a několik večerních představení. V případě nepříznivého počasí se představení uskutečnila v krytém vestibulu zámku. který nabízí návštěvníkům trochu jinou atmosféru s kouzlem nasvětleného prostoru. Tato akce je finannčně podpořena Městem Kosmonosy, ale může se uskutečnit zejména díky obětavosti a nadšení členů Osvětové besedy.
Začínalo se v úterý 16. června v 17.00 hodin představením pro děti a rodiče pohádkou "Sněhová královna" v podání Divadelního souboru Tyl z Čelákovic. Večer od 20.00 následovalo představení "Poprask na laguně“, ve kterém se představil Divadelní soubor TJ Sokol Lázně Toušeň. Další představení bylo ve čtvrtek 18. června v 19.30 hodin, kdy byla uvedena hra "Veršotepec, aneb když ještě mobily nebyly" v podání Divadla poezie Jarky Jenčíkové z Mladé Boleslavi. V úterý 23. června v 19.30 diváci shlédnuli komedii „Když se zhasne“ v podání Divadelního souboru Vojan z Českého Dubu. Další představení pokračovaly v srpnu a na začátku září. Připravili jsme ještě čtyři večerní představení, ve kterých vystoupily ochotnické divadelní soubory z našeho okolí. Ve čtvrtek 20. srpna vystoupil Divadelní soubor Dobrovít Dobrovice s hrou Oscara Wilde Cantervillské strašidlo, za týden pak vystoupil Divadelní spolek Tyl Mnichovo Hradiště s komedií Penzion Schoeller. Ve čtvrtek 3. září vystoupil Divadelní soubor Tyl z Bakova nad Jizerou s komedií Robina Hawdona Úžasná svatba, na závěr Zámeckého léta vystoupil Divadelní spolek Jiří Poděbrady s milostným dramatem Christophera Hamptna Nebezpečné známosti. Všechna tato představení začínaly v 19.30 hodin na nádvoří zámku. Pro děti z mateřské školy jsme připravili na středu 9. 9. v 10.00 hodin pohádku na motivy H. Ch. Andersena Císařovy nové šaty, kterou sehrálo Nezávislé divadlo Holé Vrchy. Vzhledem k tomu, že v uvedený den počasí nepřálo a byla veliká zima, tak jsme po dohodě s ředitelkou MŠ přesunuly představení přímo do mateřské školy, kde v teple malé děti rozdělené na dvě skupiny toto představení shlédly. Pro žáky nižšího stupně základní školy jsme připravili muzikálovou pohádku Ferda mravenec na pátek 4. 9. v 10. 15 hodin. Vzhledem k tomu, že představitel Ferdy mravence onemocněl a tak jsme představení posunuli na 15. září. Hru předvedl Divadelní spolek Hálek z Nymburka. Pro žáky 4. - 9. třídy základní školy byl připraven na čtvrtek 3. 9. v 10. 00 hodin hra Pojďte a poslyšte na motivy Starých pověstí českých Aloise Jiráska. V letošním roce jsme nově ještě zařadili dva koncerty na nádvoří zámku. V úterý 1. září v 19.30 hodin to bylo „Setkání s hudbou W. A. Mozarta“, kde vystoupila Eliška Josifová – soprán, Libor Novák – baryton, Ondřej Valenta – klavír. Mluveným slovem provázel David Vejražka. Již při zkoušce se nádherně nesly Mozartovy operní árie nádvořím. Bohužel, těsně před začátkem představení přišla náhle průtrž mračen. Z tohoto důvodu jsme koncert přesunuli do zrcadlového sálu zámku. Byl to překrásný zážitek. Druhý koncert byl v úterý 8. září v 19. 30 hodin „Flastr na zámku“. Jednalo se o bluegrassový koncert hudební skupiny Flastr. Jelikož počasí tento večer bylo opět deštivé, tak jsme opět koncert přesunuli do zrcadlového sálu. Již jedenáctým rokem pokračují naše divadelní představení. Ochotníci z okolí rádi u nás vystupují, chválí si příjemnou atmosféru, kterou diváci dokáží vytvořit. Návštěvníci mají možnost si zakoupit víno, čaj, kávu, svařák. Lidé se na představeních setkávají se svými známými, popovídají si v krásném a klidném prostředí zámeckého nádvoří, pobaví se. Tato akce přispívá k obohacení kulturního i společenského života v našem městě. Občané mohou přímo v místě navštěvovat divadelní představení a nemusí jezdit do vzdálených míst za zajímavou atmosférou divadel v historických prostorách památek. Během Zámeckého léta 2015 představení navštívilo celkem 1 514 návštěvníků. Pro návštěvníky to byli krásné zážitky na nádvoří zámku, dotace od města Kosmonosy nám umožnila tuto akci uskutečnit.
1. úterý 16. 6. v 17.00 „SNĚHOVÁ KRÁLOVNA“ DS Tyl Čelákovice, pohádka představení pro děti s rodiči
2. úterý 16. 6. v 20.00 „POPRASK NA LAGUNĚ“, Carlo Goldoni, DS TJ Sokol Lázně Toušeň
3. čtvrtek 18. 6. v 19.30 „VERŠOTEPEC, ANEB KDYŽ JEŠTĚ MOBILY NEBYLY“, premiéra autorské hry Divadlo poezie Jarky Jenčíkové Ml.Boleslav
4. úterý 23. 6. v 19.30 „KDYŽ SE ZHASNE“ Mich. Doležalová, Roman Vencl, Divadelní spolek Vojan Český Dub
5. čtvrtek 20. 8. v 19 .30 „ CANTERVILLSKÉ STRAŠIDLO" Oscar Wilde, DS Dobrovít Dobrovice
6. čtvrtek 27. 8. v 19.30 „PENZION SCHOELLER“, Carl Laufs, Wilhelm Jacoby, DS Tyl Mnichovo Hradiště
7. úterý 1. 9. v 19.30 „SETKÁNÍ S HUDBOU W. A. MOZARTA“,v koncertu vystoupí Eliška Josifová- soprán, Libor Novák - baryton, Ondřej Valenta – klavír, mluvené slovo David Vejražka
8. čtvrtek 3. 9. v 10.15 „POJĎTE A POSLYŠTE“ na motivy A. Jiráska Staré pověsti české, Divadelní klub mladých Čes. Lípa - představení pro 4. - 9. třídy ZŠ 9. čtvrtek 3. 9. v 19.30 „ÚŽASNÁ SVATBA“ Robin Hawdon,Divadelní sdružení Tyl Bakov nad Jiz.
10. pátek 15. 9. v 10.15 „FERDA MRAVENEC“ - muzikálová pohádka, Divadelní spolek Hálek Nymburk - představení pro 1. - 3. třídy ZŠ
11. úterý 8. 9. v 19.30 „FLASTR NA ZÁMKU“ - bluegrassový večer koncert hudební skupiny Flastr
12. středa 9. 9. v 10.00 CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY“, podle H. CH. Andersena, Nezávislé divadlo Holé Vrchy - pro mateřské školy 13. středa 9. 9. v 19.30 „NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI“, Christopher Hampto, Divadelní spolek Jiří Poděbrady,

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ 2015
Slavnostní zahájení Dnů evropského dědictví 2015 v Kosmonosích se uskutečnilo ve čvrtek 10. září 2015 v 17.00 hodin v Loretě. Akce se zúčastnilo 115 osob. V České republice se EHD konají pravidelně od roku 1991 v první polovině měsíce září. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vždy ve spolupráci s jedním z členských měst pořádá národní zahájení. Partnery hlavního garanta jsou Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. EHD jsou akcí, která každoročně otvírá co nejvíce zajímavých a výjimečných památek a objektů. Připojení se ke Dnům evropského dědictví se stalo v Kosmonosích dlouholetou tradicí, již od samého počátku po roce 1991. Akce pravidelně a obětavě zajišťovali členové Osvětové besedy, později ve spolupráci s členy Muzejního spolku a za finanční podpory města Kosmonosy. Tato akce by měla přispět ke kulturnímu povědomí obyvatel města. Slavnostní zahájení Dnů evropského dědictví v Kosmonosích proběhlo ve čtvrtek 10. září 2015 v 17.00 hodin v Loretě. Současně proběhla vernisáž výstavy obrazů Lenky Wenzelové - Lyrické evokace. Vystoupila hudební skupina AMNIS a představily se nejstarší mažoretky Pomněnky Sokola Kosmonosy. Součástí této akce byl křest nové publikace PhDr. Jiřího Waldhausera, CSc. o archeologii Kosmonos, kterou vydal Muzejní spolek Kosmonosy s finanční podporou Města Kosmonosy. Křest provedl Mgr. Tomáš Grindl, publikace má název Kosmonosy – město a okolí pod drobnohledem archeologie. Kosmonosy patří k nejvýznamnějším archeologickým lokalitám Mladoboleslavského okresu. Z katastru Kosmonos jsou známá četná sídliště, dále pohřebiště, mimořádné se jeví nálezy tří bronzových "pokladů". Téměř žádné místo Čech se nemůže pochlubit početnějšími, hromadnými, do země ukrytými soubory tehdejších velmi ceněných předmětů. Dnes jsou Kosmonosy archeologicky tak slavné, že po nich byl pojmenován horizont depotů doby bronzové , který se výstižně jmenuje "Kosmonosy". Výstavu obrazů Lenky Wenzelové mohli návštěvníci shlédnout do konce října. Běhen Dnů evropského dědictví od 10. - 13. září v Loretě bylo možné zakoupit některé historické publikace o městě Kosmonosy, které vydává Muzejní spolek s finanční podporou města. O publikace byl mazi návštěvníky zájem. Kosmonosy mají i k letošnímu ústřednímu tématu - „Památky znovuzrozené“ – co představit. Město generálně opravuje zámek, pokračuje v Loretě, velmi obdivovaná je inovativní rekonstrukce Černínského náměstí. Obdivuhodná je i postupná generální oprava urbanistického souboru budov psychiatrické nemocnice. Přesto ale za znovuzrozenou památku je nutno považovat Štift – jak fénix z popela se postupně vynořuji skvostně rekonstruovaná budova díky neúnavnému úsilí vlastníka. Do kulturního dědictví a v širším slova smyslu i mezi památky patří písemnictví, čili literatura, v souvislosti s její adjustací knihy. Zvláště ty staré, cenné. Muzejní spolek podědil po Osvětové besedě a jejím Historickém klubu cennou knihovnu, kterou dále podstatně rozšířil a díky angažovanosti jejího kurátora je zkatalogizována a spolu s četnými opravami historických vazeb připravena k badatelskému využívání. I to je možno přirovnat ke znovuzrození staré knihovny Občanské besedy, založené před stopadesáti lety.

MEZINÁRODNÍ DEN SENIORŮ 2015
Na první den v měsíci říjnu připadá každoročně Mezinárodní den seniorů. Již v roce 1998 byl tento den vyhlášen organizací spojených národů. Den seniorů je připomenutím všeho, co společnosti přináší staří lidé. Zvyšuje se povědomí o problémech, se kterými se senioři potýkají. V mládí si nikdo neuvědomuje a ani nepřipouští, že jednou budeme všichni staří. Senioři si zaslouží naše poděkování za své celoživotní zásluhy pro rodinu a blízké. Tao akce byla jedna z mála akcí, určených seniorům. Osvětová beseda připravila v předvečer svátku – Mezinárodního dne seniorů ve středu 30. září 2015 od 18.00 hodin v zrcadlovém sále zámku hudební pořad s Musicou Rusticou z Prahy. Jednalo se o upravené lidové písně od středověku po současnost. Účinkující vystupovali dobových kostýmech. Akce se účastnilo 40 senirů. Vystoupení Musicy Rusticy se návštěvníkům líbilo.

VÁNOČNÍ AKCE V LORETĚ A ZÁMKU 2015
Mikulášské setkání seniorů v zámku
Mikulášské setkání seniorů se uskutečnilo v úterý 2. prosince 2015 v 16.00 hodin ve školní jídelně v zámku. O setkání byl velký zájem, kapacita jídelny ani nestačila, ještě jsme doplňovali židle – celkem se účastnilo 120 seniorů. Byl připravený program – nejprve vystoupily děti z Pěveckého kroužku Jitřenka ze Základní školy v Kosmonosích pod vedením Mgr. Jiřiny Fejfušové a Elišky Štěpánové. Potom se senioři dozvěděli o akcích Osvětové besedy jak v uplynulém období tak byli seznámeni i s připravovanými akcemi. Seniory pozdravil místostarosta Martin Macoun a připil si s nimi na zdraví. Potom přišel mezi seniory harmonikář Antonín Zákonov a hrál známe písničky k poslechu, také k tanci. Členky Osvětové besedy připravily pro seniory občerstvení, upekly zákusky, uvařily kávu a čaj. Připojily se členky Českého svazu žen a vyrobyly přes 200 chlebíčků pro občerstvení seniorů. Akce byla úspěšná, senioři se bavili, důležité pro ně bylo, že se mohli setkat se známými, popovídat si, pobavit se. Všichni se již těší na příští setkání seniorů v roce 2016. Členky Osvětové besedy před akcí zajistily nákup a přípravu surovin na občerstvení, po skončení akce uklidily jídelnu a věnovaly tak mnoho hodin ze svého času pro ostatní.

Vánoční koncert v zrcadlovém sále zámku
Vánoční koncert se uskutečnil ve čtvrtek 17. prosince 2015 v 19.00 v zrcadlovém sále zámku. Koncert byl zaměřený na klasické vánoční skladby, atmosféra v sále byla pohodová. Koncertu se účastnilo 64 osob, včetně dětí z jedné třídy základní školy s paní učitelkou. Vystoupilo Československé komorní duo – Pavel Burdych na housle a Zuzana Berešová doprovízela na klavír.Vystupující ocenili vnímavé publikum. Byly to pěkně strávené okamžiky v předvánočním čase, které přispěly k pohodě návštěvníků.

Živý Betlém v Loretě
Tato akce se uskutečnila v sobotu 12. prosince 2015 v 16.00 hodin v Loretě. Počasí nám přálo, takže akce probíhala v pohodě. Na zahájení promluvil o významu vánoc farář Jednoty bratrské Ing. Jaroslav Zajíček. Zamýšlel se také nad významem rodiny o vánocích. Potom několikrát během programu vysoupil pěvecký soubor Carrilon z Bělé pod Bezdězem. Vystoupení folklorního souboru Furint v dobových kostmech bylo působivé. Prostor s jesličkami byl nasvícený a k Ježíškovi přicházeli poutníci s dárky. Ježíška představovalo živé malé miminko . Po poutnících, kteří se přišli poklonit Ježíškovi a přinášeli mu potřebné věci, přicházeli také návštěvníci zejména s malými dětmi, aby se zblízka podívali na Ježíška. Na závěr zpěvačky ještě setrvaly na místě a zpívaly vánoční písně, některé koledy zpívali s nimi i návštěvníci. Na závěr si návštěvníci prohlédli malý Betlém, postavený v kapli sv. Martina a mohli si dát svařené víno pro zahřátí a ochutnat vánoční cukroví. Atmosféra byla velice pěkná. Akce se zúčastnilo 300 návštěvníků. Odcházeli spokojeni a komu to ještě nestačilo, vydal se na Černínské náměstí na adventní trhy. prostředků Osvětové besedy. Vstupné se na této akci nevybíralo. Ovšem bez obětavého nasazení členek Osvětové besedy by se tato akce neuskutečnila a samozřejmě finanční podpory města Kosmonosy

Účast na akcích OB v roce 2015 - celkem bylo připraveno 50 akcí
Cestopisné přednášky 8 x ročně cca 261 osob
Cyklus zajímavostí pro občany – 10 přednášek 458 osob
Společný výlet - 102 osob
Zámecké kulturní léto 2014 celkem - 1 514 diváků
Vernisáže v Loretě – 4 x výstava - vernisáž cca 420 osob,
návštěvníci výstav jsou současně návštěvníky Lorety
DED cca 209 osob
Oslavy 150 let OB 120 osob
Koncerty v zrcadlovém sále zámku 565 osob
Mikulášské setkání seniorů – 120osob
vánoční koncert v zámku - 65 osob
Vánoční akce v Loretě – cca 320 osob

celkem 4 154 návštěvníků