Hlavní stránka - Muzejní spolek - Výroční zprávy
Výroční zpráva 2008

Muzejní spolek spolu s Osvětovou besedou uspořádaly 17. ledna 2008  Druhý seminář o minulosti, současnosti a budoucnosti kultury v Kosmonosích v  hasičské zbrojnici.

"Třicetiletá válka v Evropě,Mladoboleslavsku a Kosmonosích – inter arma  non silent musae"

Vernisáž se uskutečnila v pondělí  5. května 2008  v 17. hodin na nádvoří kosmonoského zámku. Jde o příspěvek k výročí osudových osmiček v našich dějinách. Kromě stálé expozice chceme nabídnout výše uvedenou výstavu, otevřenou po celou sezónu, ale také několik doprovodných akcí v historických kostýmech. V sobotu 24. května budou na nádvoří zámku "Živé obrazy z období třicetileté války". Dalším živým vystoupením si připomeneme významná výročí osudových osmiček ve 20. století, a to v sobotu 13. září 2008 v 15. hodin, ve Dnech evropského kulturního dědictví.

"Živé obrazy z období třicetileté války"

dne 24. května 2008  v 17. hodin na nádvoří kosmonoského zámku
Pestrý program byl založen - podobně jako u loňských oslavách 300 let Lorety - na volné historické rekonstrukci významných epizod. Vedle válečných scén byly to i ukázky soudobé kultury a společenského života. Návštěvníci uviděli  řadu tehdejších osobností i obecný lid, vše v celé barvitosti až naturalismu. Po ukončení divadelní scény bylo připraveno občerstvení.
Tato akce je finančně podpořena Středočeským krajem, Městem Kosmonosy a sponzory.

Dny evropského kulturního dědictví 2008

Připojení se ke Dnům evropského dědictví se stalo v Kosmonosích již tradicí. Slavnostní zahájení proběhlo  ve čtvrtek 11. září v 17.00 hodin v Loretě, bylo doplněno vystoupením Zámeckého saxofonového kvarteta pod vedením Josefa Žemličky. Muzejní spolek   představil  při slavnostním zahájení novou  brožuru "Osudové osmičky v našich dějinách", ve které připomenul úspěšnou akci   - "Živé obrazy z třicetileté války na nádvoří zámku a  zářijové dramatické vystoupení  k osudovým osmičkám dvacátého století. Současně bude k dispozici prezentační CD z akce Živé obrazy z třicetileté války.
Již tradičně návštěvníkům  a občanům  našeho města  nabízí Muzejní spolek prohlídku zámku v Kosmonosích s výkladem v sobotu 13. září v 9.00 a v 11.00 hodin, v neděli  14. září v 10.00 a ve 14.00 hodin. Jedná se historickou památku, která je běžně nepřístupná.

"Osudové osmičky  dvacátého století v Kosmonosích, středních Čechách a českých historických zemích - 1918,  1938, 1948, 1968, 1988 + 1"

Stěžejní doprovodnou akci připravil Muzejní spolek a Osvětová beseda Kosmonosy  v sobotu 13. září v 16.00 hodin. Jednalo se  o dramatický  pořad k osudovým osmičkám našich novodobých dějin (20. století) formou volně navazující na úspěšné květnové představení "Živé obrazy z třicetileté války (1618 - 1648)". Každý osmičkový rok - 1918, 1938, 1948, 1968 a 1988 + 1 - byl představen ukázkou politických  zpráv, literatury, poezie, módy, hudebním hitem, dopravním prostředkem, ale i dobovými uniformami státní moci - ne vždy šlo  o nadsázku, protože téměř všechna data v sobě skrývají i tragické chvíle. Představil  se taneční soubor Furiant z Malé Bělé, Rota Nazdar s výstavou vojenského vybavení a  techniky. V pořadu  vystoupí jak profesionální herci, tak především ochotníci z Divadélka na dlani a z divadélka "Clovíček". Jako vždy bylo k dispozici pro návštěvníky  občerstvení  O občerstení účinkujících se pečlivě staraly členky Českého svazu žen.  Projekt je finančně podpořeno z Fondu kultury Středočeského kraje, Města Kosmonosy a sponzorů.