Kosmonosy - kultura


Hlavní stránka - Kulturní pozvánky - Dny evropského dědictví 2017
Dny evropského dědictví 2017

MĚSTO KOSMONOSY a OSVĚTOVÁ BESEDA
Vás zvou na slavnostní zahájení

Dnů evropského dědictví 2017
ve čtvrtek 7. září 2017 od 17:00
v Loretě v Kosmonosích

V komponovaném pořadu ožijí postavy z kosmonoských uměleckých dějin, přivítáme se s fenomenálním barokním řezbářem, sochařem
Josefem Jiřím Jelínkem, který nás provede tvorbou svou a svého rodu, navštíví nás věhlasný barokní piaristický hudebník a pedagog 18. století P. Simon a Santo Bartolomeo , jenž nás zavede do světa hudební pedagogiky Českých zemí doby baroka
účinkují
Jiří Bartoš Sturz a jeho divadelní „company“ a Michaela Prokopcová – akordeon
současně proběhne vernisáž výstavy
Kosmonosy v umění, umění v Kosmonosích

Bude vystaveno to nejlepší z galerijního fondu Muzejního spolku – obrazy, grafika,drobná plastika a umělecké fotografie
výstava v Loretě bude otevřena do konce října 2017 vždy od čtvrtka do soboty 12 - 17 hodin, v neděli 10 - 17 hodin

Tato akce je finančně podpořena Městem Kosmonosy

DNY EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ V KOSMONOSÍCH
Dny evropského dědictví ( European Heritage Days, dále EHD ) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. EHD rozšiřují a zvyšují všeobecné povědomí o našem kulturním dědictví. Pro širokou veřejnost zpřístupňují co nejvíce zajímavých a výjimečných památek, budov, objektů i prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo celé nepřístupné. Jejich cílem je hledání cest ke kořenům naší, evropské i světové civilizace. Proto jsou v rámci EHD pořádány nejrůznější doprovodné akce - přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy. Proto jednotlivé země vyhlašují svá národní témata, v letošním roce „Památky a příroda 2017“. Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí. Připojení se ke Dnům evropského dědictví se stalo v Kosmonosích dlouholetou tradicí, již od samého počátku po roce 1991. Akce pravidelně a obětavě zajišťovali členové Osvětové besedy, později ve spolupráci s členy Muzejního spolku a za finanční podpory města Kosmonosy.
Slavnostní zahájení Dnů evropského dědictví v Kosmonosích proběhne ve čtvrtek 7. září 2017 v 17.00 hodin v Loretě. V komponovaném pořadu ožijí postavy z kosmonoských uměleckých dějin, přivítáme se s fenomenálním barokním řezbářem, sochařem Josefem Jiřím Jelínkem, který nás provede tvorbou svou a svého rodu, navštíví nás věhlasný barokní piaristický hudebník a pedagog 18. století P. Simon a Santo Bartolomeo , jenž nás zavede do světa hudební pedagogiky Českých zemí doby baroka. Účinkují Jiří Bartoš Sturz a jeho divadelní „company“ a Michaela Prokopcová – akordeon. Současně proběhne vernisáž výstavy „Kosmonosy v umění – umění v Kosmonosích. Bude vystaveno to nejlepší z galerijního fondu MS – obrazy, grafiky, plastiky a umělecké fotografie. Výstava, kterou připravil Muzejní spolek Kosmonosy potrvá v Loretě do konce října.
Ve Dnech evropského dědictví můžete navštívit zdarma Loretu v sobotu a neděli 10 – 17 h, dále muzeum v zámku v sobotu a v neděli 10 – 17 h. V muzeu je mimo jiné nová výstava „Zašlé časy Kosmonoských koloniálů, konzumů a hokynářství v letech 1848 -1948“ . Můžete se zastavit v hotelu Grunt na náměstí a navštívit expozici Muzea Kosmonosy „Život na gruntu“. Srdečně zveme.